Gombaölő szerek
Montaflow SC
bio
Rézoxiklorid tartalmú, folyékony gomba- és baktériumölő szer vizes szuszpenzió formulációban.

Minden esetben előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel kell kipermetezni, amit az időjárástól, a fertőzési nyomástól, a kultúrnövény fenofázisától függően 7–14 naponta meg kell ismételni. Szőlő: peronoszpóra és orbánc ellen, fakadás előtti lemosó permetezésre, majd a virágzást követő időszakban, kisbogyós állapottól zsendülésig javasoljuk a használatát,1,75–2,5 l/ha dózisban. Figyeljünk a szőlő tenyészidőn belül változó réztoleranciájára! Almástermésűek: tavaszi lemosó és nyár végi záró permetezésekre, valamint tűzelhalás ellen 3–4 l/ha-os dózisban kell alkalmazni. Varasodás ellen 2–2,5 l/ha dózisban kell kipermetezni, amit tavasszal zöldbimbós korban be kell fejezni. A védekezés folytatható, amint a gyümölcsök kellőképpen viaszossá válnak. Csonthéjasok: őszibarackban tafrina ellen lemosó permetezésként alkalmazhatjuk, amit rügypattanáskor be kell fejezni. Baktériumos ágelhalások ellen lombhulláskor védekezzünk. Kajsziban pirosbimbós állapot után már ne alkalmazzuk! A többi csonthéjasban a fertőzési nyomástól függően alkalmazhatjuk. Héjastermésűek: megelőző jelleggel védekezzünk 2–2,5 l/ha-os dózissal. Burgonya és cukorrépa: sorzáródáskor célszerű megkezdeni a védekezést, amit az időjárási körülményektől függően ismételni szükséges. Paprika, paradicsom, kabakosok, hagymafélék, bab, borsó: a permetezést a betegségek megjelenése előtt el kell kezdeni, és 5–10 naponta, a fertőzési nyomás erősségétől és a csapadékviszonyoktól függően ismételni.

Hatásmód

Kontakt védelmet nyújt a kórokozók ellen. A réz (Cu++) hatóanyagot a csírázó spóra veszi fel. Ez a folyamat a toxikus koncentrációig fokozódik, így a gombákban, baktériumokban az enzimek gátlásával fejti ki hatását, ami a kórokozók pusztulásához vezet.

Összetevők

  • 638 (fémréz:380) g/l rézoxiklorid

Formuláció

  • vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • kontakt

Kiszerelés

  • 10 l-es kanna, 1 l-es flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő (virágzás előtt) Peronoszpóra, Orbánc 6 1,75-2 l/ha (virágzás előtt) 21 nap Levélfejlődés - Virágzás 10 - 69
Szőlő (virágzás után) Peronoszpóra, Orbánc 6 2-2,5 l/ha (virágzás után) 21 nap Bogyókötődés, bogyónövekedés - Betakarított termés 70 - 99
Alma, Körte, Birs, Naspolya Baktériumos és gombás ágelhalás, Tűzelhalás (lemosó vagy záró permetezés) 6 3-4 l/ha 10 nap Teljes levélhullás, nyugalmi állapot - Betakarított termés 97 - 99
Alma, Körte, Birs, Naspolya Varasodás 6 2-2,5 l/ha 10 nap 10 mm-es levélcsúcs - Pirosbimbós állapot kezdete
Végső gyümölcsméret - 2 héttel betakarítás előtti állapot (2 HBE)
Levélsárgulás kezdete - 50 %-os levélhullás
10 - 57,
80 - 84,
92 - 96
Cseresznye, Meggy, Őszibarack, Kajszi, Szilva Baktériumos és gombás ágelhalások, Monília, Tafrina, Levéllyukacsosodás, Apiognomónia 6 2-2,5 l/ha 21 nap Szilva:
Első levelek kiemelkedése - 3 héttel betakarítás előtti állapot
Szilva:
Betakarítás utáni állapot - Betakarított termés
Őszi barack:
Első levelek kiemelkedése - Virágrügypattanás
Őszi barack:
Betakarítás utáni állapot - Betakarított termés
Meggy:
Első levelek kiemelkedése - Virágrügypattanás
Meggy:
Betakarítás utáni állapot - Betakarított termés
Szilva:
10 - 83,
Szilva:
90 - 99
Őszi barack:
10 - 53,
Őszi barack:
90 - 99
Meggy:
10 - 53,
Meggy:
90 - 99
Mandula, Dió, Mogyoró, Gesztenye Baktériumos és gombás betegségek 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ: okirat/címke
Paprika Baktériumos betegségek 6 1,5-2 l/ha 7 nap 2 leveles állapot - Érés kezdete 12 - 82
Paradicsom, Burgonya Baktériumos betegségek, Fitoftóra 6 2-2,5 l/ha 7 nap 2 leveles állapot - Érés kezdete 12 - 82
Borsó, Bab Baktériumos betegségek, Fenésedés, Rozsda 6 1,5-2 l/ha 5 nap További információ: okirat/címke
Uborka, Sárgadinnye, Görögdinnye, Tök Fenésedés, Peronoszpóra, Pszeudomónász 6 1,5-1,8 l/ha 5 nap Uborka:
Levélfejlődés - Termésfejlődés
Görögdinnye:
Levélfejlődés - Termésfejlődés
Uborka:
10 - 79
Görögdinnye:
10 - 79
Vöröshagyma, Fokhagyma, Póréhagyma Baktériumos betegségek, Peronoszpóra 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ: okirat/címke
Cukorrépa Cerkospórás, Ramuláriás, Fómás levélbetegségek 6 2-2,5 l/ha 21 nap További információ: okirat/címke
Konyha- és édeskömény Peronoszpóra 6 2-3 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
Orvosi csucsor Fitoftóra 6 2-3 l/ha nk.* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Igen

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes



Kapcsolódó technológiák

Almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya)
Körte
Birs
Naspolya
Csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi, szilva)
Cseresznye
Meggy
Őszibarack
Kajszi
Szilva
Őszi barack
Mandula
Dió
Mogyoró
Gesztenye
Paprika
Paradicsom
Burgonya
Bab
Borsó
Bab
Kabakosok (sárgadinnye, görögdinnye, cukkini, uborka, sütőtök, spárgatök, patisszon)
Uborka
Sárgadinnye
Görögdinnye
Tök
Hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma)
Vöröshagyma
Fokhagyma
Póréhagyma
Cukorrépa
Konyha- és édeskömény
Orvosi csucsor