Gombaölő szerek
Sercadis

Hosszú hatástartamú, SDHI típusú felszívódó gombaölő szer lisztharmat és varasodás ellen a szőlő, az alma és a körte védelmére.

A Kwizda lisztharmat elleni készítményei eddig is megbízható védelmet nyújtottak az azokat szakszerűen használó termelőknek, de most szintet léptünk: egy SDHI készítménnyel lett gazdagabb a kínálatunk! A Sercadis egy új világot és egy még szélesebb körű technológiai lehetőséget jelent a lisztharmat elleni védelemben, immáron a Kwizda partnerei számára is! A fluxapiroxad hatóanyag kétségkívül a leghatékonyabbak közé tartozik a maga szegmensében. A Sercadist a Kwizda másik csúcstermékével, az Associate-tel rotációban használva a szőlő legérzékenyebb periódusában biztosíthatunk hosszantartó, biztos védelmet a lisztharmat ellen.
Előírt növényvédelmi technológia szőlőben: lisztharmat ellen, tenyészidőszakonként legfeljebb két alkalommal használható! Az első permetezést előrejelzésre alapozva, az első levéltünetek megjelenésekor javasoljuk, az első lomblevelek kiterülésének időszakától; a másodikat pedig vagy a virágzás kezdetén, vagy a kései lombfertőzés, egyúttal az ivaros termőtestek képződésének mérséklésére zsendüléskor (BBCH 83). A Sercadis blokkszerű alkalmazása nem megengedett, a készítménnyel végzett két kezelés között lisztharmat ellen feltétlenül szükséges más hatásmechanizmusú fungicid (pl. Associate) kijuttatása. A Sercadis almában és körtében egyaránt a virágbimbók megjelenésétől (BBCH 53) használható fel. Varasodás ellen a kezeléseket az aszkospóra szóródás időszakában, előrejelzés alapján, megelőző jelleggel javasolt elkezdeni. A lisztharmat elleni hatékonyság leginkább a virágzás kezdetétől, az intenzív hajtásnövekedés időszakában, érvényesül. A készítményt varasodás ellen a kultúrában engedélyezett más hatásmechanizmusú fungiciddel kombinálva ajánlott kijuttatni. Erős fertőzési nyomás esetén a magasabb dózis (0,3 l/ha) használata indokolt. A kezelések során törekedni kell az egyenletes permetléfedettség biztosítására a korona belsejében is. A Sercadis blokkszerű alkalmazása nem megengedett!

Hatásmód

A Sercadis hatóanyaga a fluxapiroxad, amely a karboxamidok csoportjába tartozik. A karboxamidok a Szukcinát-DeHidrogenáz enzim gátlásával (SDH Inhibitor= SDHI) megakadályozzák a szukcinát fumaráttá való átalakulását, így megszakad az elektrontranszport folyamata, azaz meghiúsul az energia előállítása, ezáltal leáll a kórokozó gombák sejtnövekedése. A fluxapiroxad rendkívül gyorsan felszívódik a növényben, ezért gyors a hatáskifejtése, valamint kiugróan jó az esőállósága. Erős preventív, kuratív és eradikatív hatással is rendelkezik.

Összetevők

  • 300 g/l fluxapiroxad

Formuláció

  • vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 300 mililiteres flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő Lisztharmat 2 0.15 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Alma Varasodás, Lisztharmat 3 0,25-0,3 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Körte Varasodás 3 0,25-0,3 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke

Keverhetőség

Keverhetősége jó, a legtöbb növényvédő szerrel és lombtrágyával gond nélkül keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát. A készítményt javasolt Cosavet®-tel (kén készítmény) kiegészíteni a komplett külső és belső védelem elérése érdekében, hogy a kórokozó gomba életfolyamatait minél több ponton gátoljuk.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

kifejezetten veszélyes