Szőlő – nyerges szőlőmoly

A nyerges szőlőmoly (Eupoecilia ambiguella) rokonsági viszonyait tekintve a valódi lepkék (Glossata) alrenden belül a sodrómolyfélék (Tortricidae) családjának tagja.  Hazánkban is honos faj, megtalálható Ázsia és Európa szőlőtermesztő országaiban, a mediterrán vidékeken, de Európán belül a szőlőtermesztés északi határán túl is előfordul. Polifág faj, szőlőn kívül 32 növényen figyelték meg. Fontosabb tápnövényei; szőlő, ribiszke, köszméte, borostyán, fagyal, szilva, orgona, somfélék, kökény és a galagonya. A tarka szőlőmollyal együtt a szőlő legfontosabb kártevői.
Alaktan
Az imágó 6-8 mm hosszú, szárnyfesztávolsága 12-18 mm. Elülső szárnyai sárgák, rózsaszín árnyalattal, feketésbarna trapéz alakú keresztsávval, mely pihentetett állapotban nyereg-szerűen fut keresztbe a szárnyon. Hátulsó szárnya világos szürkésbarna. Tojásai szürkéssárgák, laposak, a virágzati részen vagy a bogyókon találhatók. A fiatal hernyó sárgásbarna, nyakpajzsa és feje fekete. A kifejlett hernyó 12-19 mm hosszú, feje, valamint nyakpajzsa sötétbarna, testének alapszíne a halványzöldtől a sötétbarnáig változhat, és az összeszőtt fürtkezdeményekben, fürtökön lelhetők fel. A károsítás helyén bábozódik fehér szövedékből készült gubóban.
Kárképe
Tavasszal a virágbimbókat és az éppen kötődött bogyókat rágják ki,  összeszövik a fürtkezdeményeket majd ebben a sűrű szövedékben táplálkoznak. Gyakran teljes fürtöket tesznek tönkre. A második nemzedék hernyói is a szövedékfészek védelmében táplálkoznak, és károsításukkal olykor teljes fürtöket semmisítenek meg.
Életmódja
Hazánkban két nemzedéke fejlődik ki évente, báb alakban telel kéregrepedésekben vagy a karók réseiben, sűrű szövedékben. Tavasszal a kikelő nemzedék lepkéi 16°C fokos hőmérséklet felett kezdenek rajzani. A csúcsrajzás általában május közepétől indul, majd párosodást követően a nőstények néhány nap elteltével lerakják petéiket a levelekre, virágrészekre, szárra. Egy nőstény 70-80 db petét helyez el. Az embrionális fejlődés 7-12 napig tart, majd a kikelő kis hernyó berágja magát a virágbimbóba, itt a virág részeket fogyasztja, majd később a kötődött bogyók belsejében táplálkozik. A második nemzedék június végétől rajzik, a rajzáscsúcs július közepétől várható. A második hernyónemzedék egyedeinek odvasítás kártétele szembetűnő, a zöld vagy már érőfélben lévő fürtökön, bogyókon. Július közepétől lehet számítani megjelenésükre. A hernyók fejlődése 35-45 napig tart, majd bábozódásra és telelésre alkalmas helyet keresnek a fás részek kéregrepedéseiben. Felszaporodásuknak a hűvös, csapadékos idő kedvez.
Védekezés
A lepkék rajzása fénycsapdával, szexferomon csapdával nyomon követhető. Természetes ellenségei közül fontosak a gyilkosfürkészek, nyergesfürkészek, fémfürkészek, melyek lárváikat parazitálják. A második nemzedéket ragadozó fátyolkák gyérítik. Az egyedszám csökkentését segíthetik továbbá a madarak, a Beauveria bassiana és Micrococcus bombycis parazita gombafajok. Táplálkozni kezdő fiatal hernyók ellen alkalmazható biológiai készítmény továbbá, a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki baktérium faj. Engedélyezett hatóanyagok például; acetamiprid, cipermetrin.


Képek