Gombaölő szerek
T-rex

Folyékony gombaölő szer gyűjtőcsomagban (Folicur® Solo + ajándék Champion® WG-vel).

Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell. Valamennyi kultúránál az egy tenyészidőszakban felhasználható réz hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 4 kg/ha mennyiséget. Az egyszeri alkalommal kijuttatható hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg az 1 kg/ha mennyiséget.

Szőlőben peronoszpóra ellen megelőző jelleggel, az előrejelzésre alapozva kell védekezni. A permetezést általában a hajtások 20-25 cm-es állapotában javasolt megkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint, 7-10 naponként célszerű megismételni. A bogyófejlődés időszakában végzett kezelések kedvezően befolyásolják a szürkepenész elleni védekezések eredményességét. Orbánc ellen a készítményt 5 leveles állapottól, a továbbiakban pedig a peronoszpóra elleni kezelésekkel egybekötve ajánlott kijuttatni. A vegetációs időszak első felében végzett kezeléseknél tekintettel kell lenni a termesztett szőlőfajta rézérzékenységére. A vegetációs időszak végén végrehajtott kezelések a fás részeken megtelepedő kórokozók ellen hatnak. Almatermésűekben a készítményt rügypattanás előtt baktériumos- és gombás eredetű ágelhalások ellen őszi és tavaszi lemosó permetezéssel javasolt kijuttatni. Később tűzelhalás és varasodás ellen megelőző jelleggel, rügypattanástól zöldbimbós állapot végéig lehet védekezni. A kezeléseket 7-10 napos gyakorisággal, nagy permetlé mennyiséggel célszerű végezni. A nyugalmi és vegetációs időszakban a gombaölő szer legfeljebb 4 alkalommal juttatható ki.
Csonthéjasokban (őszi- és kajszibarack, szilva, meggy, cseresznye), illetve mandulában baktériumos- és gombás eredetű ágelhalások, levéllyukacsosodás, valamint tafrinás levélfodrosodás ellen legfeljebb virágrügypattanásig lehet védekezni a rézérzékenységből fakadó perzselési veszély nélkül. ėsszel, a lombhullás kezdetétől a baktériumos és gombás eredetű ágelhalások ellen a kezelést ismét indokolt elvégezni. Valamennyi csonthéjas kultúrában és mandulában összesen 4 alkalommal végezhető permetezés, beleértve az őszi és tavaszi lemosó permetezést, valamint a tenyészidőszakra vonatkozó permetezéseket is.
Szabadföldi és hajtatott zöldségfélékben a baktériumos és gombás eredetű betegségek (kivéve lisztharmat) ellen a kezeléseket lehetőleg az előrejelzésre alapozva, preventíven kell megkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint, 3-4 alkalommal, 10-14 naponként javasolt megismételni. Hüvelyesekben, hagyma- és salátafélékben a permetlé megfelelő tapadása érdekében nedvesítő szer használata indokolt. Burgonyában a permetezéseket előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, lombzáródás előtt szükséges megkezdeni, majd a fertőzés alakulásától függően 7-12 naponként indokolt megismételni. Dísznövények, díszfák, díszcserjék baktériumos- és gombás betegségei (kivéve lisztharmat) ellen a készítmény az előzetes rézérzékenység megállapítása után használható fel. A permetezéseket megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell elkezdeni. Szükség esetén a kezelést 7-10 nap múlva meg lehet ismételni. A permetezések előtt a fitotoxicitás elkerülése érdekében próbapermetezés elvégzése indokolt!

Hatásmód

A tebukonazol a triazol típusú gombaölő szerek csoportjába tartozik. A hatóanyag a gombák fejlődését két ponton gátolja, egyrészt sejtmembránjának kiépülését akadályozza, másrészt hatására a gombák ergoszterol bioszintézise sérül. A felszívódó hatóanyag így a növényeket belülről védi.

Összetevők

  • 250 g/l tebukonazol
  • 770 g/kg rézhidroxid (500 g/kg fémréz)

Formuláció

  • olajemulzió vizes fázisban (EW)

Forg. kategória

  • II.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 5 liter Folicur

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Meggy, Cseresznye Monília, Blumeriella 2 0,75-1,0 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Kajszi, Őszibarack, Szilva Monília, Gnomónia 3 0,75-1,0 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Kajszi, Őszibarack, Szilva Tafrina 3 1,0 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Alma Lisztharmat, Varasodás 4 0,5 l/ha 28 nap További információ: okirat/címke
Szőlő Lisztharmat (szőlő), Szürkepenész 3 0,4 l/ha 35 nap További információ: okirat/címke
Sárgarépa, Petrezselyem, Zeller, Pasztinák, Torma Alternária, Szeptória, Lisztharmat (cukorrépa), Cerkospóra 4 0,75 - 1,0 l/ha 21 nap További információ: okirat/címke
Spárga Rozsda 2 1,0 - 1,5 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Fokhagyma Rozsda, Alternária, Szürkepenész 2 0,75 - 1,0 l/ha 21 nap További információ: okirat/címke
Metélőhagyma, Póréhagyma Rozsda, Alternária, Szürkepenész 1 0,75 - 1,0 l/ha 14 nap További információ: okirat/címke
Kömény, Ánizs Lisztharmat (gabona) 1 0,5 - 1,0 l/ha 60 nap További információ: okirat/címke
Dió Gnomónia, Alternária 2 0,8 - 1,0 l/ha nk* További információ: okirat/címke
Mandula Monília, Varasodás 3 0,75 - 1,0 l/ha nk* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes