Egynyári perje

Az egynyári perje (Poa annua), pázsitfűfélék (Poaceae, perjefélék) családjának, az egyszikűek (Liliopsida) osztályának képviselője. Mindenhol elterjedt, gyakori gyomnövény.  Eredeti elterjedésének területét Eurázsia mérsékeltövi vidékeire határozták meg.
Alaktan
A növény magassága körülbelül 5-25 cm között változhat. Lágyszárú, sűrűn bokrosodó, szára bokorszerűen elágazik, felláló. A csíranövény első levele szálas, összehajolt, csaknem egyforma széles, csúcsánál kihegyesedő. Erezete jól látható. Nyelvecskéje közepes méretű, a levéllemez mind a két oldala matt, vagy enyhén fénylő. Fülecskéje nincs.  A kifejlett növény szára kissé lapított, alapi része nem vastagodott, a csomóknál legyökerezik. Nyelvecskéje hosszabb, hegyes. Bugája laza, kúp alakú, alul 1-2 elágazással. A toklászon nehezen látható 3-5 ér van, töve fehér, szegélye hártyás, alsó pelyváján egy ér fut. A kalászkák elállók, 3-7 virágúak, alakjuk hosszúkás tojásdad. A toklász a kalászlánál rövidebb, pelyvája szálkátlan. Termése toklászos szemtermés, amely 2-3mm hosszú, lándzsás. A csupasz szem tompa háromszög alakú, sárgásszürke színű. Beporzását a szél végzi.
Életmód, előfordulás
A T1-es életforma csoportba tartozó, kora őszi áttelelő, egyéves növény. Az egész országban elterjedt, közönséges gyom. Rövid nyugalmi időszak után csírázik (6-12 hét). Csírázási optimuma tág határok között mozog, 2-30 °C. A talajművelés és a fény serkenti csírázását. Csaknem egész évben virágzik. Májusban és júniusban hozza a letöbb magot.
Kártétel, védekezés
Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyomnövény ellen almában engedélyezett hatóanyag a pendimetalin. Magról kelő egyszikűek ellen alkalmazható továbbá az s-metolaklór, a fluazifop-P, a quizalofop-P-etil és a glifozát hatóanyagok. A glifozát totális gyomirtó, engedélyének meghosszabbításáról 2022. decemberében születik döntés. A pendimetalint kora tavasszal, még a gyomok megjelenése előtt, aprómorzsás talajfelszínre permetezve kell kijuttatni.

Magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyomnövény ellen csonthéjasokban engedélyezett hatóanyag a pendimetalin, melyet kora tavasszal, még a gyomok megjelenése előtt, aprómorzsás talajfelszínre permetezve javasolt kijuttatni. Magról kelő egyszikűek ellen alkalmazható továbbá a fluazifop-P hatóanyag és a glifozát amelynek engedélyének meghosszabbításáról 2022 decemberében születik döntés. Addig megvásárolható és felhasználható engedélyokirat szerint.


Képek