Mikrobiológiai készítményekkel a tisztább talajért, az egészségesebb növényekért és az egészségesebb környezetért.


A gondosan elültetett, elvetett növényeinket számos veszély fenyegeti. A felszaporodott kártevők és kórokozók egyre nagyobb kihívásokat jelentenek és akár az állományok teljes pusztulásához is vezethetnek. A folyamatos hatóanyag kivonások, valamint az áruházlánci saját hatásköri korlátozások miatt a felhasználható kemikáliák száma szinte napról-napra csökken, így egyre nagyobb jelentősége van a hatékony biológiai megoldásoknak!

Ezekkel sok estben környezettudatosan kiegészíthetjük, jó esetben akár ki is válthatjuk a kémiai hatóanyagokat! A Kwizda Garden által forgalmazott, a növényeink számára egészséges környezetet biztosító hasznos élő gombákat és baktériumokat tartalmazó készítményeket alkalmazva biológiailag fékezhetjük a károsítók terjedését és javíthatjuk a talajunk egészségi állapotát. Ezekkel viszont meg kell tanulnunk bánni, egy új szemléletet kell elfogadni, hogy a lehető legjobban ki tudjuk aknázni a bennük rejlő lehetőségeket.   

A hozamfokozóként engedélyezett termékek mellett immáron végre egyre több a növényvédő szer engedéllyel bíró biológiai hatóanyagok száma is. Persze erre egyből többen kérdezhetik, hogy „na és akkor mi van, hogy ez mostantól növényvédőszer és nem hozamfokozó, nem ugyanaz?” A kérdés tulajdonképpen jogos is lehet, hiszen sok esetben valóban ugyanarról a mikroorganizmusról van szó, és egy hosszútávon gondolkodó gyártónál ez javarészt így is van, ugyanazt a hatást várhatjuk el tőle, de a helyzet ettől azért jóval bonyolultabb, mert sajnos nem csak ilyen gyártók vannak a piacon! A két engedélyezési folyamat között ugyanis időben, feltételekben, az elvégzett vizsgálatok számában és mélységében, és természetesen az ezekből eredő költségekben is óriási különbség van. Amíg a hozamfokozók (termésnövelők) engedélyének az alapja az, hogy a beállított néhány kísérletben javítanak-e a kontrolban mért terméspotenciálon (jó estben igen, hiszen kicsit kisarkítva: amelyik növény nem pusztul el az terem), addig a biológiai növényvédő szerekre már ugyanazok a szigorú vizsgálati feltételek vonatkoznak, mint a legkeményebb kemikáliákra! Teljeskörű és több lépcsős, több évig tartó, a gyógyszerészeti normákhoz hasonló humántoxikológiai, irritációs, növénypatogén, maradékérték, felezési idő, talajhatástani és még rengeteg egyéb vizsgálaton esnek át a tételes EU-s és a néha még ettől is szigorúbb hazai normatívák alapján! Ez a garancia arra, hogy ha az előírt feltételeket a több évig tartó laboratóriumi vizsgálatokban folyamatosan teljesítette egy Növényvédő szer az a későbbiekben is teljesíteni fogja, hiszen innentől a gyártónak minden egyes kiadott grammra, milliliterre garantálnia kell az engedélyokiratban előírt megfelelőségi feltételeket, legyen az spóraszám, szennyezettség, tárolhatóság, bármi!

Az Idemio® és a BotaniGard® két olyan új biológiai növényvédőszer, amelyekkel hatékonyabb, ugyanakkor környezetbarát lehetőségünk lesz a talajlakó gombák és a lombkárosító rovarkártevők elleni védekezésben.

 Az Idemio®-ban lévő Trichoderma asperellum gomba sokak fejében úgy rögzült, hogy ez a „gombaevő gomba”, ami tulajdonképpen igaz is, de ettől azért a Trichoderma jóval többre képes! Az életmódjából adódóan összetett módon gátolja a kórokozó gombák szaporodását és kártételét a talajban. Használatával minimálisra csökkenthető az olyan, a  gyökeret és a szárnyaki részt támadó betegségek kialakulásának a lehetősége, mint a fuzárium, pítium, verticílium, vagy a szklerotínia, stb. Emellett a talajban kötött formában lévő tápanyagokat a növény számára felvehetővé teszi, a szár- és gyökérmaradványokat pedig elbontja. Az általa termelt hormonszerű (auxin) anyagok fokozzák a gyökérzet növekedését, aminek köszönhetően javul a tápanyagok és a víz felvétele és hasznosulása. A gyökérrendszer környezetében lévő káros mikrobák által termelt kedvezőtlen hatású toxinokat (méreganyagokat) közömbösíti és lebontja, ezzel is fokozza a növények növekedését, valamint már a puszta jelenlétével, a szerzett immunválasz reakció kiváltásával javítja a stressztűrő képességüket is. Az Idemio® a Trichoderma asperellum gomba (a szakirodalmi adatok szerint a jelenleg ismert legagresszívabb) T34 törzsét tartalmazza és immáron biológiai növényvédő szer engedéllyel rendelkezik! Megnövelt, 1,1x109 CFU/g hatóanyag tartalma révén már jóval alacsonyabb (0,25 kg/ha) dózis mellet is kiemelkedő hatékonyságot biztosít. Spanyol eredetéből adódóan pedig a nálunk is egyre gyakoribb hőségnapokat és a tartósan melegebb körülményeket is jobban elviseli, mint a Trifender® WP T1-es törzse. Ezzel persze nem szabad „leírni”, leértékelni a T1 törzset sem, hiszen a közvetlenül a talajt érő napfény intenzív nyári besugárzásnak kevésbé kitett zöldségfélék (pl.: borsó, korai káposzta, saláták, stb), vagy a zártabb szántóföldi állományokban (pl., napraforgó, repce, stb.), illetve ültetvényekben továbbra is ugyanúgy tökéletesen megállja helyét, mint ahogyan az elmúlt pár ezer kontinentális éghajlatú évben is megállta!

A már ismert Artis® Pro az egyik Beauveria bassiana gombatörzset tartalmazó biológiai termésnövelő anyag, amely a talajban olyan állapotokat alakít ki, amelyek pl. a tripsz-, és tőzeglégy-lárvák, fonálférgek, stb. számára szinte elviselhetetlenek, így kártételük rövid időn belül leáll. A BotaniGard® WP szintén a Beauveria bassiana rovarpatogén gombafajból származó, de egy másik törzs spóráit tartalmazó mikrobiológiai rovarölő szer, amely már az ökológiai termesztésben is engedélyezett lombkezelő permetszer. Elsősorban a kistestű szívó- és rágó-kártevők ellen (tripszek, atkák, levéltetvek, liszteskefélék, gyökérrágó lepkék fiatal lárvái) alkalmazható, nem taglózó, de gyors hatású biológiai rovarölő termék. Az 1 napos élelmezés egészségügyi várakozási ideje egyedülálló biológiai növényvédelmi lehetőséget kínál akár a már szedésben lévő zöldségfélék és a bogyós kultúrák esetében is!

A biológiai növényvédő szerekkel szerencsére mára már nem mint „kényszer megoldásokkal” kell számolnunk, hanem sok esetben az egyetlen lehetséges és szerencsére egyre inkább teljes hatékonyságot nyújtó lehetőségekkel! Az sem elhanyagolható, hogy alkalmazásukkal környezetterhelés nélküli, munkaegészségügyi kötöttségek nélküli és a kémiai hatóanyagmaradékok kockázata nélküli termesztésre van lehetőségünk, amire egyre nagyobb a kereskedői és a vásárlói igény is.

Varga László

Kertészmérnök, szaktanácsadó
Zöldségtermesztési szakmai vezető
Mobil: +36 30 928 6172

laszlo.varga@kwizda.hu